dinsdag 19 maart 2013

stevia - waarom duurde dat zo lang?


Nog niet heel lang geleden was gebruik van stevia in voedselproducten in Europa verboden, maar sinds dat het is toegestaan zie je het overal. Het wordt gebruikt als een natuurlijke zoetstof in allerlei voedselproducten zoals frisdranken, cereals, zoetjes, chocolade, toetjes en nog veel meer.
 
Het is ook niet zo raar dat dit ingrediënt zo populair werd in een korte tijd. Door de negatieve publiciteit rondom kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, en ook het groeiende bewustzijn dat we met zijn allen toch echt veel te veel suiker consumeren, wordt stevia een interessant ingrediënt.

Is stevia iets nieuws dat pas (uit)gevonden is? Nee. Het gebruik van het steviaplantje gaat eeuwen geleden terug in Zuid-Amerika, waar het plantje van oorsprong vandaan komt. Spaanse verovereraars namen het plantje al in de 16e eeuw mee naar Europa, maar de interesse voor dit plantje kwam pas met het opkomen van de voedingsindustrie in de 19e eeuw.
 
Pas in 2011 is het in Europa toegestaan om het te gebruiken als een voedselingrediënt. Waarom heeft dit zolang geduurd? Nou ben ik geen aanhanger van complottheorieën, maar het lijkt er toch sterk op dat er andere belangen in het spel waren.
 
Er wordt een hoop gefluisterd dat de suikerindustrie en ook de industrie verantwoordelijk voor kunstmatige zoetstoffen heel erg goed hun best hebben gedaan via politieke lobby om stevia als voedselingrediënt verboden te houden. Stevia zou niet veilig zijn, en nog niet voldoende onderzocht.
 
Voor deze industriën is stevia dan ook een behoorlijke bedreiging, omdat het een natuurlijke origine heeft, de kosten voor productie niet hoog zijn, maar nog belangrijker, omdat het plantje moeilijk gepatenteerd kan worden.
 
Nu zijn dezelfde industriën die het zo lang lijken te hebben tegengehouden bezig met het ontwikkelen van een stofje dat identiek is aan stevia, maar dan geproduceerd in het lab, waardoor ze niet afhankelijk zijn van oogsten, en het stofje kunnen patenteren. Het wordt dan gewonnen door een fermentatieproces zodat het ook gedeclareerd mag worden als natuurlijke zoetstof. Touché..

Nu het plantje een beetje zijn intrede heeft gemaakt in de industrie, gaat het dus vervangen worden door een labgeproduceerd equivalent. Moeten we daar blij mee zijn? Ik weet het niet. Mijn gevoel zegt dat we wat meer vertrouwen moeten hebben in wat de natuur voor ons heeft bedacht, in plaats van de natuur by-passen om zo meer geld te kunnen verdienen.

5 opmerkingen:

  1. De industrie is tegen alles wat niet patenteerbaar is. (want geen droog brood mee te verdienen.)
    In de voedselindustrie is dan dus HET argument dat het onbewezen veilig is.
    Maar in wezen is het hele stevia-verhaal volgens mij overbodig. Het is niet relevant, want eigenlijk eten we gewoon veel te zoet. Of dat nou komt van suiker, stevia of zoetstoffen maakt in wezen niet uit.
    Dat de industrie het graag gebruikt maakt het alleen maar makkelijker om al dat verwerkte voedsel te laten staan op het moment dat je die suiker verslaving afbouwd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Paul, ik ben het met je eens dat we te veel suiker eten. Heel erg veel mensen zouden er goed aan doen om met suiker te minderen. Nu kan ik dat doen door industrie voedsel te laten staan. Als consument heb ik er dan geen last meer van maar het probleem blijft nagenoeg even groot. Ik werk in de voedingsindustrie en kan mij dus inzetten om minder ongezonde, eerlijkere, lekkerdere en duurzamere voedselproducten te ontwikkelen. Hierdoor heb ik voor mijn gevoel meer positieve invloed op het probleem. Stevia is in dit verhaal mijn inziens zeker niet overbodig, want we veranderen de één op de andere dag niet de voorkeur voor zoete smaken in producten. Dit moet langzaam afgebouwd worden, en hier kan stevia bij helpen.

      Verwijderen
    2. Helemaal mee eens met de noodzaak tot afbouwen van de zoete smaken.
      Er is alleen wel een praktisch probleem. Welke klanten wil je als 'voedsel-industrie' bedienen?
      Een klant die 'zoete yoghurt' wil zal klant blijven, omdat die natuurlijke yoghurt vies is. Aan die natuurlijke yoghurt valt maar zeer beperkt meerwaarde toe te voegen (de winst die nodig is voor het bedrijf).
      Zal een klant die 'natuurlijke smaken' waardeert wel voldoende kant-en-klaar afnemen?

      Verwijderen
    3. Je ziet nu al dat er in de frisdrank-industrie minder zoete varianten frisdrank op de markt komen. Denk aan Holy Soda (http://www.holysoda.nl/). Dit gaat de verkoop van zoete cola of sinas niet direct veranderen, maar het biedt een alternatief. Daar zit wat mij betreft het antwoord. Minder zoete varianten met zo min mogelijk toegevoegd suiker aanbieden naast het bestaande alternatief.

      Verwijderen
  2. Hallo allemaal, in principe is de stevia plant nog steeds niet toegelaten in de EU wat wel toegelaten is zijn de zogenaamde steviolglycosieden. Dat zijn slechts inhoudsstoffen die uit de plant gewonnen worden. De zogenaamde zoetstof stevia is dus gewoon een bewerkt product en wordt in 99% van de gevallen met maltodextrose aangevuld of ander zoetstoffen om de bittere smaak van de stevioglycosieden te verbloemen. Dus met andere worden wij wachten nog steeds op goedkeuring van de gehele plant.

    BeantwoordenVerwijderen