woensdag 27 maart 2013

Terug naar echt eten!


Als je de achterkant van een willekeurig pakje van Knorr bekijkt, is koken heel erg makkelijk. Je gooit dit bij dat, mengt het door, verwarmen en het is klaar! Je hoeft zelf niet meer na te denken en het resultaat is altijd hetzelfde. Decenialang is ons en onze ouders aangepraat dat we niet meer hoeven na te denken bij het koken. Alles is door de grote producenten voor je uitgedacht, en dus hebben we onze zintuigen niet echt meer nodig bij het bereiden van een maaltijd. We zijn het gevoel voor koken massaal kwijt.

Met dat we het gevoel voor koken kwijt zijn, zijn we ook echt eten uit het oog verloren, en kunnen we de waarde hiervan niet meer inschatten. Waar komt het vandaan? Wat is het verhaal erachter? Het enige wat de consument bereikt is een schijnbeeld van een boer die lachend op de verpakking staat. Maar het is erger dan dit alleen.

Doordat we natuur en gebruik van fossiele brandstoffen als gratis zijn gaan zien; Doordat we door industrialisatie en mechanisatie weinig arbeid nodig hebben om voedsel te produceren; Doordat we steeds beter in staat zijn geworden om producten na raffinage of hevige processing langer te bewaren heeft voedsel nauwelijks waarde meer. We hebben er veel van en we kunnen het achterhouden en er mee handelen totdat het waardeloos wordt. Seizoenen doen er niet meer toe. De consument is hierdoor het contact met echt eten en het bereiden hiervan totaal verloren.

Dit heeft ook behoorlijke gevolgen op onze gezondheid. Via pakjes en zakjes en ander gemaksvoedsel wordt ons vooral geraffineerd eten aangeboden. We krijgen massaal teveel suikers en zout binnen, en hebben een structureel tekort aan vezels en micro-nutriënten. Ondertussen heeft één derde van de Nederlandse bevolking last van een voedingsgerelateerde welvaartsziekte en rijzen de zorgkosten de pan uit.

Het is tijd om wat te doen voor dat het te laat is. We moeten weer in contact komen met echt eten, weten wat het echte verhaal erachter is, weten wat we er in de keuken mee moeten doen, begrijpen wat eten met onze gezondheid doet en bovenal moeten we onze zintuigen weer gaan gebruiken bij het kopen, het bereiden en het eten van ons voedsel.

Er zijn denk ik verschillende manieren om hieraan bij te dragen. Ik ga graag met jullie in discussie over mogelijke initiatieven om consumenten weer in contact te laten komen met echt eten. Werken moestuinen in de steden? Werken smaaklessen op scholen? Wat is de rol van de Horeca? Wat is de rol van de voedingsindustrie?  Wat is de rol van mij en wat is de rol van jou?
 

4 opmerkingen:

 1. Helemaal mee eens, en daarom is er Marqt! De supermarkt voor écht eten. Eten dat dicht bij zijn oorsprong blijft, gemaakt is met respect voor mens,die en milieu, echt vers is, met bezieling gemaakt is en tenslotte ook nog eens écht lekker is! http://www.marqt.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marqt is een mooie formule inderdaad. Veel vers en echt eten. Helaas door hoge(re) prijzen nog niet voor iedereen bereikbaar. Hoe bereiken we juist die groep die niet om (gezond) echt eten geeft of diegene die het niet kan betalen? Ik ga graag naar Marqt, maar ik geloof dat het bij mij niet schort aan passie voor echt eten. Marqt trekt juist mensen aan die al zelf nadenken over gezondheid, eerlijkheid, duurzaamheid en echtheid. Hoe bereiken we die andere veel grotere groep? leuke uitdaging!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het probleem is dat consumenten nog steeds die 'rotzooi' kopen, wanneer dat niet meer gebeurt gaan supermarkten wel achter hun oren krabben. Ik probeer zelf door een bestuursfunctie binnen de vrijwilligersorganisatie Slow Food te vervullen mensen met elkaar in contact te brengen waardoor er meer bekendheid komt voor echt eten, we organiseren ludieke acties als eat-ins waar mensen met elkaar kunnen proeven, boeren en producten kunnen ontmoeten. Of Slowkoffies waar professionals met elkaar van gedachten kunnen wisselen over echt eten en hoe je je bedrijf daarop inricht. (iedere eerste vrijdag van de maand) Wij hopen dat iedereen zich bij Slow Food aansluit die echt eten belangrijk vindt, zodat we een vuist kunnen maken naar de overheid en als die niets doen dat we als consumenten gaan afdwingen dat er wat verandert.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben lid van slowfood en actief bij de Youth Food Movement. Een leuke club vol inspirerende mensen met een hart voor echt eten. Helaas is Slow Food zo nu en dan nog wel een tikje elitair, en wordt het antwoord vaak gezocht in kleinschalig en ambachtelijk, terwijk ik denk dat echt eten en moderne technologie juist een kansrijke combinatie is. Maar hoe meer mensen zich sterk maken voor echt eten, hoe beter!

  BeantwoordenVerwijderen