Het aantal gekoelde schappen in de supermarkt neemt al jaren
toe. Een steeds groter wordend aanbod van gekoelde producten verdringt de
ongekoelde schappen verder en verder. In eerste instantie word ik wel blij van
het ruime verse aanbod dat de supermarkt van vandaag heeft, maar als ik wat
beter kijk, zie ik een heleboel producten die helemaal niet gekoeld hoeven te
worden. Wat vers lijkt, is dat lang niet altijd.
Een goed voorbeeld waar al een hoop over te doen was, zijn
de blauwe pakken met sap van CoolBest. ‘We keep it cool, you get the best’, zo
luidt de slogan van de tropische sapjes. Deze sappen zijn, evenals de sappen in
het ongekoelde schap, verhit. Door het verhitten zijn ze lang houdbaar zonder
dat daar koeling voor nodig is. Ze staan in het koelschap om je het idee te
geven dat je een vers sapje koopt. Misleiding, want ze zijn niet alleen verhit,
maar in het ergste geval zelfs opgebouwd uit concentraten. CoolBest is geen
uitzondering. Het aanbod van verhitte sappen is inmiddels groter dan die van
écht verse sapjes.
Echt vers sap is te herkennen aan de scheiding van pulp en
helder sap in het flesje. Dit wordt veroorzaakt door enzymen die een
hitteproces niet overleven. Verhit sap zal nooit scheiden. Steeds meer mensen
weten dit. En meer; hun kennis groeit. Consumenten gaan steeds beter opletten
of wat ze uit het koelschap trekken, werkelijk vers is. Niemand wil graag
bedonderd worden!
Dit artikel verscheen eerder als column in het vakblad voedingsindustrie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten