Het Voedingscentrum heeft de afgelopen tijd onder vuur gestaan. Veel nieuwe voedselprofeten verklaren de adviezen van het centrum voor lariekoek en haar bronnen als achterhaald. Het Voedingscentrum schiet vervolgens in de verdediging, maar beetje bij beetje brokkelt het aanzien en de geloofwaardigheid af. Deze maand heeft de voedselvoorlichter met de introductie van het Eetmaatje eigenhandig het laatste beetje geloofwaardigheid de nek om gedraaid.
Het Eetmaatje, of het nou helpt tegen voedselverspilling of niet, is op zijn zachtst gezegd een onhandige actie waarbij onvoldoende is nagedacht over hoe de publiek-private samenwerking tussen het Voedingscentrum en Albert Heijn zou vallen bij de kritische consument.
Maar liefst één miljoen plastic maatbekers zijn op kosten van de overheid speciaal ontwikkeld en geproduceerd om de consument te helpen met het bepalen van de hoeveelheid te koken pasta of rijst, zodat er uiteindelijk minder wordt weggegooid. Op zich is deze gedachte helemaal niet verkeerd, ware het niet dat de meeste mensen al een dergelijke maatbeker verstopt in hun kast hebben liggen die ze ooit op een zwak moment bij Blokker hebben gekocht, om hem vervolgens nooit te gebruiken. Daarnaast staat er in de meeste gevallen duidelijk op de verpakking vermeld hoeveel je per persoon moet koken.
Het probleem is dus niet dat consumenten niet weten hoeveel ze nodig hebben. Het echte probleem ligt in het feit dat vooral pasta en rijst (maar eigenlijk voeding in het algemeen) zo goedkoop is dat zelfs de armste huishoudens het zich kunnen veroorloven om er gemakzuchtig mee om te gaan, door voor de zekerheid iets meer te koken.
Naast de commerciële waarde wordt de maatschappelijke waarde ook niet toegekend aan het voedsel dat wij weggooien. Als westerse verwende consument is eten altijd binnen handbereik. Waar te weinig bij wordt stilgestaan is dat er nog hele delen van de wereld zijn waar voedselzekerheid niet vanzelfsprekend is.
Een maatbeker in je keukenkastje gaat hier niets aan doen. Het is onbegrijpelijk dat de overheid zich voor deze actie heeft laten misbruiken. De enige partij die van deze actie beter is geworden, is Albert Heijn. Het Voedingscentrum heeft het met name imagoschade opgeleverd, en de staat – en dus de belastingbetalers – heeft het miljoenen gekost.
Dit artikel verscheen eerder in op foodforfood.info