maandag 13 mei 2013

Pizzasoep en CupcaketheeEen tijdje geleden schreef ik een bondig manifest over echt eten. Ik gaf aan dat we weer terug naar echt eten moeten gaan, en ik riep verschillende actoren op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Meestal denk ik dat we de goede kant uit gaan, echt! Ik heb mooie initiatieven zien onstaan, echte producten zien verschijnen en  ook in de horeca zie ik verandering. Maar zo nu en dan komt er iets op de markt waar mijn bek van openvalt.
Ik snap dat met het enorme assortiment aan instantsoepen dat Unox met cup-a-soup al die jaren heeft opgebouwd, de inspiratie een keer op raakt. Maar soep met pizzasmaak? Natte pizza of soep met een dunne bodem.. ik zie het niet. En dan de Quatro Stagioni, de pizza met zo’n beetje alles erop. Een product dat helemaal niets met echt eten te maken heeft.
Minstens zo opmerkelijk is een nieuwe smaak van Lipton; groene thee met cupcakesmaak. Cupcakesmaak, wat is dat eigenlijk? Naast de strawberry cupcakesmaak is ook een blueberry muffin en vanilla caramel verschenen. Indulgence thee noemt Lipton het. Indulgence staat vrij vertaald voor mateloosheid en jezelf laten gaan. Ik geloof niet dat Lipton het zo bedoeld heeft, maar het woord geeft precies weer wat er schort aan de leefwijze van de westerse bevolking.
Beide producten zijn afkomstig van megaconcern Unilever, welk altijd veel marktonderzoek uitvoert voordat een nieuw product of een nieuwe smaak op de markt verschijnt. Is er het één en ander fout gegaan in deze onderzoeken of zou het echt zo zijn dat wij in Nederland zitten te wachten op deze neppe smaakjes? Als Nederland nu massaal aan de pizzasoep en cupcakethee gaat, betekent dat er echt iets goed mis is met onze smaak.
Assortimentsverruiming door wel onderscheidende maar idiote smaakvarianten is iets wat in het chips- en zoutjesschap al jaren aan de gang is. Producent Lays is hier vooral erg goed in. Zo zorgen producenten ervoor dat ze meer schapruimte krijgen, wat de kans van aankoop verhoogt net als de zichtbaarheid van het merk.
Echte hardlopers zullen de pizzasoep en de cupecakethee denk ik niet worden, en deze opmerkelijke smaakvarianten zullen vrij snel weer ingewisseld worden voor een nog raardere smaak. Er is inspiratie genoeg te vinden in Japan, want Japanners zijn het beste in gekke smaakjes.
Om de bedenkers van nieuwe soep en thee bij Unilever een handje te helpen hier nog wat ideetjes: Shoarmasoep, chupachupthee, paprikachipssoep, vissticksoep, gevuldekoekthee, hamburgersoep om er zo maar een paar te noemen. Laten we samen nog wat meer smaakvarianten bedenken en onder dit bericht verzamelen ter inspiratie voor de soep en thee producenten.

3 opmerkingen: